تشدید جدال بر سر مذاکره با آمریکا

موضوع مذاکره با آمریکا، قصه دور و درازی است که از دیرباز یکی از مسائل جدال برانگیز فی مابین جمهوری اسلامی با دولت آمریکا بوده است. معضلی که با تسخیر سفارت آمریکا در سیزده آبان  ۱۳۵۸ کلید خورد و از آن زمان تا امروز به امری لاینحل در سیاست خارجی جمهوری اسلامی تبدیل شده است.

هاشمی رفسنجانی از جمله کسانی بود که پیش از مرگ خمینی خواستار مذاکره و رفع «کدورت» با دولت آمریکا شد. او در ماه‏های پایانی عمر خمینی به صراحت اعلام کرد، اگر در زمان حیات «امام» نتوانیم با آمریکا مصالحه کنیم، این امر در دوران پس از او به معضلی لاینحل برای ما و جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند.

خمینی مُرد و با قدرت گیری خامنه‏ای، موضوع برقراری رابطه با آمریکا و رفع «دشمنی» با دولت این کشور به خطوط قرمز خامنه‏ای در دوران ۳۷ ساله رهبری بلامنازع او تبدیل شد. موضوعی که طرح مکرر آن توسط رؤسای جمهوری در کابینه‏های مختلف جمهوری اسلامی، علاوه بر مخالفت شدید خامنه‏ای، هر بار به ایجاد تنش و تشدید نزاع در میان جناح‏های رنگارنگ حاکمیت نیز منجر شده است.

حال با چنین پیشینۀ جدال‏برانگیزی بر سر موضوع مذاکره و ایجاد رابطه با آمریکا، مسعود پزشکیان طی گفت‏وگویی با شبکه تلویزیونی «اِن بی سی» آمریکا که روز چهارشنبه ۲۶ دیماه جاری به صورت یک نوار صوتی در رسانه‏ها و شبکه‏های خبری پخش شد، بار دیگر بحث مذاکره با آمریکا را با زبانی صریح و آشکار به وسط میدان بازی جمهوری اسلامی کشانده است. به رغم موضوعات مختلفی که در این گفت‏وگو طرح شده‏اند، اما، پاسخ پزشکیان به دو پرسش مذاکره با آمریکا و ادعای طرح ترور ترامپ توسط جمهوری اسلامی به رغم سکوت تاکنونی خامنه‏ای، واکنش‏های جدال برانگیزی را در میان پاره‏ای از نمایندگان مجلس، روزنامه‏های امنیتی رژیم، صدا و سیما، چهره‏های شاخص اصولگرایان و عناصر ذوب شده در ولایت خامنه‏ای ایجاد کرده است.

پزشکیان در مورد مذاکره با آمریکا گفت: «ما آماده گفت‏وگو هستیم. ما یک گفت‏وگوی برابر و با در نظر گرفتن عزت و حکمت خودمان را می‏پذیریم». او در مورد اقدام به ترور ترامپ توسط جمهوری اسلامی نیز با تأکید بر اینکه ایران هرگز به فکر ترور ترامپ نبوده و نیست با دروغی آشکار گفت: «ما از اول هم قصدی برای این اقدام به هیچ وجه نداشته و نخواهیم داشت».

این اعلام نظر صریح مسعود پزشکیان در مورد آمادگی جمهوری اسلامی برای مذاکره با آمریکا، آنهم در شرایطی که خامنه‏ای علاوه بر تأکیدات مکرر تا کنونی‏اش بر عدم مذاکره با آمریکا، یک هفته پیش نیز طرفداران مذاکره با دولت این کشور را عناصری «ضعیف» و «مرعوب» در مقابل آمریکا خواند، حاکی از خرابی بیش از حد اوضاع در درون حاکمیت است. این وضعیت بحرانی که پزشکیان ذوب شده در ولایت را بر آن داشته تا بر خلاف نظر صریح خامنه‏ای از آمادگی جمهوری اسلامی  برای مذاکره با آمریکا سخن بگوید، محتملا گویای حقیقتی پنهان در توافقات پشت پرده است که به او این جرئت را داده تا به‏دور از خشم خامنه‏ای و تهدیدات روزنامه‏ها و خبرگزاری‏های امنیتی، نظیر کیهان و جوان و فارس و تسنیم، از آمادگی جمهوری اسلامی برای مذاکره با ترامپ حرف بزند.

خامنه‏ای بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی که به فرمان مستقیم ترامپ در شامگاه ۱۳ دیماه ۱۳۹۸ در فرودگاه عراق صورت گرفت، به صراحت اعلام کرد: «اگر چنانچه یک وقتی هم – بر فرض محال – قرار بود دولت جمهوری اسلامی با رژیم آمریکا مذاکره بکند، با این دولت کنونی آمریکا [ترامپ] هرگز مذاکره نمی‏کند». تأکید از ماست

خامنه‏ای در همان دورۀ اول ریاست جمهوری ترامپ، وقتی شینزوآبه – نخست وزیر سابق ژاپن – به دیدار وی آمد تا پیام ترامپ را به او برساند، نه تنها از گرفتن پیام خودداری کرد، بلکه در مقابل درخواست نخست وزیر سابق ژاپن گفت: «من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمی‏دانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داشت».

فراتر از این، خامنه‏ای در فردای بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی، طی پیامی اعلام کرد: «انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای دیشب آلودند». او همچنین در ۱۱ دیماه ۱۴۰۰ نیز طی دیداری که با خانواده و اعضای ستاد مراسم سلیمانی داشت، برای چندمین بار تأکید کرد: «آنهایی که او را شهید کردند، جایشان زباله‏دان تاریخ است و جزو فراموش‏شدگان تاریخ خواهند بود… ما دنبال وقت ممکن هستیم. باید انتقامشان را پس بدهند. انشاالله بعد از آنکه تقاص دنیوی‏شان را بدهند، گم و گور خواهند شد.»

علاوه بر خامنه‏ای، امیر علی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسدارن نیز در تاریخ ۶ اسفند ۱۴۰۱ به صراحت اعلام کرد که «هدف اصلی ما» انتقام از افرادی است که دستور کشتن قاسم سلیمانی را صادر کردند. «انشاالله بتوانیم ترامپ، پومپئو و مک‏کنزی را بکشیم».

حال با گذشت پنج سال از کشته شدن قاسم سلیمانی، همان ترامپی که به زعم خامنه‏ای قرار بود پس از «انتقامی سخت» به  زباله‏دان تاریخ برود، نه تنها گوربه‏گور نشد، نه تنها انتقام سختی را پس نداد، بلکه هم اینک در مقابل چشمان حیرت‏زده خامنه‏ای و سرداران سپاه پاسداران بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری آمریکا نشسته است. در چنین وضعیتی اکنون همه نگاه‏ها متوجه ترامپ و اتخاذ تصمیمات آتی‏اش علیه جمهوری اسلامی است. لذا، پوشیده نیست آمدن مجدد ترامپ آنهم در شرایطی که جمهوری اسلامی در وضعیتی بسیار ضعیف‏تر از پنج سال پیش قرار دارد، چه عواقب سخت و سنگینی را برای رژیم رقم خواهد زد.

بر کسی پوشیده نیست، اکنون اقتصاد جمهوری اسلامی به‏کلی فرو پاشیده است. نارضایتی عمومی سراسر کشور را فرا گرفته، بحران‏های درونی رژیم عمیق‏تر گشته و مبارزات کارگران و زنان و بازنشستگان و دیگر گروه‏های اجتماعی به سطح بالاتری ارتقاء یافته‏ است. علاوه بر این، با شکست‏هایی که طی یک سال گذشته جمهوری اسلامی در عرصه داخلی و بین‏المللی متحمل گشته و ضربات سنگینی که بر پیکر نحیف آن وارد شده است،  عملاً  نوعی سرخوردگی، ریزش نیرو و خطر فروپاشی درونی نظام را هم شدت بخشیده است.

لذا، اصرار مسعود پزشکیان، پافشاری اعضای کابینه و بسیج تبلیغاتی روزنامه‏های طرفدار دولت، حول شعار «گفت‏وگوی مستقیم» با ترامپ را می‏بایست در ارتباط تنگاتنگ با همین شرایط سخت و دشواری که جمهوری اسلامی در داخل و خارج با آن مواجه است، دید و ارزیابی کرد.

اوضاع بهم ریخته جمهوری اسلامی، خصوصاً در این بازۀ زمانی معین که طبقه حاکم در ضعیف‏ترین موقعیت تاریخی خود قرار دارد، شرایط را برای جمهوری اسلامی بسیار وخیم و پیچیده‏ کرده است. روشن است، در چنین اوضاع و احوال پیچیده‏ای، نه فقط موضوع مذاکره با آمریکا، بلکه طرح هر موضوع دیگری نظیر اجرای طرح موسوم به عفاف و حجاب، موضوع پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (درپولشویی)، بحران هسته‏ای، موضوع مکانیزم ماشه، بحث خروج از اِن پی تی و دیگر موضوعات از این دست، می‏تواند به اوج گیری تنش‏ها و افزایش نزاع در درون حاکمیت منجر گردد.

از اینرو، به رغم تشدید جدال‏های درونی حاکمیت و به رغم مخالفت خوانی‏های تاکنونی خامنه‏ای و حملات کم سابقه کیهان و نیروهای ولایی در تقبیح مذاکره با ترامپ، اگرچه به طور قاطع نمی‏شود از تغییر ریل سیاست جمهوری اسلامی به سمت مذاکره با آمریکا سخن گفت، اما، شواهد و قراین تاکنونی نشان می‏دهد، چنانچه در این بازۀ زمانی معین کمترین روزنه‏ای هم در برون رفت حاکمیت از بحران و فروپاشی نظام وجود داشته باشد، همانا پیشبرد سیاست مذاکره مستقیم با دولت آمریکاست. سیاستی که دستکم مسعود پزشکیان و کابینۀ او بر ضرورت شکل گیری این روند – حتا اگر انجام آن برای خامنه‏ای سخت و دردناک باشد – تأکید دارند. وضعیتی سخت و شکننده‏، که بیش از هر زمان دیگری خامنه‏ای و به طریق اولی، هیئت حاکمه را بر سر دو راهی مذاکره با آمریکا برای حفظ نظام و یا پای فشردن بر عدم مذاکره با ترامپ برای حفظ آبروی نداشته رهبر جمهوری اسلامی قرار داده است.

خامنه‏ای به رغم سخت سری‏های تاکنونی‏اش، ثابت کرده است که مصلحت نظام و ماندگاری آن برایش از علو واجبات است و از این منظر نشان داده است برای انجام چنین تغییراتی از ظرفیت بالای «نرمش قهرمانانه» برخورداراست. لذا، اگر از نظر او، مصلحت نظام و استمرار و بقاء حاکمیت بر آن باشد که باید پای مذاکره با دولت آمریکا رفت،‏ یقیناً قادر است با یک «نرمش قهرمانانه» دیگر و تبیین اهمیت «صلح حسنی» به «قیام حسینی»، رفتارهای دوگانه و متضاد خود را توجیه و طرفداران ولایی خود را نیز ساکت و آرام کند. پزشکیان هم که ذوب شده در ولایت خامنه‏ای است، با تکیه بر همین ظرفیت خامنه‏ای و برخورداری از حمایت‏های پشت پردۀ او و با وقوف به این امر که رئیس جمهور صرفاً کارگزار سیاست خامنه‏ای در روابط بین‏المللی از جمله مذاکره با آمریکا است، تهدیدات روزنامه کیهان و دیگر ذوب شدگان ولایی نظیر مهدی کوچک زاده نماینده اصولگرای مجلس ارتجاع را به‏جان خریده تا سپر بلای خامنه‏ای در این مسیر متلاطم و پر تنش باشد.

اگرچه اعتبار نداشتۀ امروز خامنه‏ای، به دلیل شکست‏های فاحش سیاست‏های تاکنونی‏ او در عرصه داخلی و بین‏المللی با اعتبار سال‏های پیش خامنه‏ای به هنگام انجام نرمش قهرمانه در توافق هسته‏ای با آمریکا به‏کلی متفاوت است  و این امر، کار خامنه‏ای را در تصمیم گیری مذاکره با کابینه ترامپ بسیار دشوار کرده است، اما خرابی اوضاع رژیم و خطر اضمحلال و فروپاشی درونی حاکمیت آنچنان محرز و قرین به واقعیت است که وجود این واقعیت غیر قابل انکار، دیر یا زود، خامنه‏ای را – به رغم افزایش تنش و تشدید نزاع در درون حاکمیت – در مسیر مذاکره با ترامپ ترغیب خواهد کرد.

متن کامل نشریه کار شماره ۱۱۰۵  در فرمت پی دی اف:

POST A COMMENT.